Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

"ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ"

Με ανάμεικτα συναισθήματα παρακολουθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ Α.Ε. και οι Έλληνες πολίτες το σήριαλ των συνεχόμενων επεισοδίων σχετικά με την τύχη των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ και ιδιαίτερα του ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου.
Οι εργαζόμενοι ανησυχούν μετά τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού για την βιωσιμότητα των μονάδων και την επακόλουθη τύχη των θέσεων εργασίας, φοβούμενοι μην αντιμετωπίσουν άμεσα το φάσμα της ανεργίας.
Οι πολίτες αισθάνονται, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ, τον κίνδυνο ενός BLACKAOUT τον χειμώνα διότι είναι νωπή στην μνήμη τους η τελευταία ενεργειακή κρίση του περασμένου χρόνου, όπου χωρίς την πλήρη δυναμική των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής το σύστημα κινδύνευσε με κατάρρευση, με το Φυσικό Αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές να αδυνατούν και πάλι να καλύψουν την επάρκεια της τροφοδοσίας.


Σε κάθε περίπτωση όλοι αναρωτιούνται τι επιτέλους ισχύει.
Ο μεν υπουργός ελάχιστες μέρες πριν, δηλώνει προς τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ ότι ο ΑΗΣ Καρδιάς ΚΛΕΙΝΕΙ οριστικά διότι δεν είχε καν πρόθεση να διεκδικήσει τις 32.000 ώρες και αυτό ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ, και ότι ο ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ χωράει στον ενεργειακό σχεδιασμό ΜΟΝΟ ΑΝ υπάρξει ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ανακατασκευής του εργοστασίου με αντιρρυπαντική τεχνολογία. Σε διαφορετική περίπτωση ΚΛΕΙΝΕΙ!!!
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΔΕΗ να δηλώνει πως ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΠΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ διότι δεν ήταν σε συνεννόηση με τον υπουργό και πως δεν ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ BLACKAOUT.
Αυτά την προηγούμενη εβδομάδα!!
Αλλά ως εκ θαύματος ελάχιστες ημέρες μετά, σε κοινή σύσκεψη κομματικού κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν με κοινό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (που σημειωτέον βγαίνει από τα άδυτα του ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ (ΜΑΞΙΜΟΥ)) ότι δεν τρέχει τίποτα και πως ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ (!!!) και ότι ο ΑΗΣ Καρδιάς μπορεί απρόσκοπτα να δουλεύει με το πλάνο των 32.000 ωρών με ευθύνη του υπουργού.
Ευθύνη που είχε αμφισβητήσει κάθετα ο πρόεδρος της ΔΕΗ πριν ελάχιστα 24ωρα λέγοντας στον ΣΠΑΡΤΑΚΟ πως «Εγώ δεν μπορώ να βάλω σε κίνδυνο τα στελέχη της εταιρίας διότι η λειτουργία μετά τις 17.000 ώρες είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ!!»
Τι να πιστέψει λοιπόν ο κόσμος που ακούει τόσο διαφορετικά πράγματα με διαφορά ελάχιστων ημερών;
Επίσης αναρωτιούνται όλοι οι εργαζόμενοι, εάν ήταν τόσο εύκολο με μία απλή επίσκεψη κομματικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ να λυθεί το θέμα, τότε γιατί δεν λύνονταν ενωρίτερα στις επανειλημμένες παρεμβάσεις και συσκέψεις με τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ και την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ;
Γιατί δεν ανακοινώθηκε η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΤΗ ΛΥΣΗ στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ όταν επισκέφθηκε θεσμικά μαζί με τον γραμματέα της ΓΕΝΟΠ και τους εκπροσώπους των εργαζόμενων και επιλέχθηκε να γίνει στην κομματική ΣΥΡΙΖΑΙΙΚΗ σύσκεψη όπου ερώτημα είναι ΠΩΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΓΕΝΟΠ χωρίς την θεσμική διπλή εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας;
ΟΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ;
Η λειτουργία της Ηλεκτρικής αγοράς και η ασφάλεια της χώρας είναι θέμα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ;
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ;
Ας απαντήσει λοιπόν ο υπουργός:
Υπάρχει κίνδυνος BLACKAOUT εάν δεν αποδώσει η συντεταγμένη διεκδίκηση των ωρών;
Υπάρχει κίνδυνος για τις Τηλεθερμάνσεις των πόλεων Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου;
Ποια είναι η ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΛΥΣΗ για το Αμύνταιο;
Συμφωνεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ ότι αρκεί η απόφαση του 2015 ή χρειάζεται ΝΕΑ ΕΝΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ από τον υπουργό;
Αν όχι, υπάρχει τελικά κίνδυνος BLACKAOUT ή λύθηκε το πρόβλημα με μία κομματική – ομαδική φωτογραφία, στην οποία φαίνεται και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ο οποίος πρέπει να απαντήσει ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.
Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες επόμενο λοιπόν είναι να έχουν ανάμεικτα συναισθήματα, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τα στοιχεία της επικοινωνιακής διαχείρισης του μεγάλου αυτού θέματος και δεν ξέρουν αν πρέπει να χαρούν τώρα για λίγο, κλαίγοντας αργότερα για πάντα.

ΚΟΙ.ΡΙ.ΞΕ/ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ο Πρόεδρος                                                      Η Γ. Γραμματέας
Αθανάσιος Μάστορας                                  Ελευθερία Καραβαγγέλα

Αρχειοθήκη ιστολογίου