Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Γιώργος Αδαμίδης για ΑΗΣ Καρδιάς: Το παιχνίδι είναι κερδοσκοπικό

Παρουσία των κορυφαίων στελεχών της ΔΕΗ στην περιοχή, εκπροσώπων συνδικάτων και εργαζομένων της επιχείρησης, συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το απόγευμα της Δευτέρας στην Κοζάνη, το θέμα της μη παράτασης των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, μετά την απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας να μην διεκδικήσει την παράταση λειτουργίας της μονάδας, βάζοντας διαφαινόμενο «λουκέτο» στη μονάδα τον Μάιο του 2019.
Το λόγο είχε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ενημερώνοντας το σώμα για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τον αρμόδιο υπουργό και τον πρόεδρο της ΔΕΗ. Ο κ. Αδαμίδης επέρριψε διαχρονικές ευθύνες, πιέζοντας να βρεθεί λύση για το καλό του τόπου, όπως είχε χαρακτηριστικά. Επίσης, είπε πως το «παιχνίδι που παίζεται είναι χρηματιστηριακό και κερδοσκοπικό», ζητώντας να μην κλείσει και η τελευταία μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς.
Χαρακτηριστικά τόνισε πως: «Η ελληνική πολιτεία έχει ευθύνη διαχρονικά , η χώρα έπρεπε να πιάσει στόχους του 2020. Ξεκίνησε μια προσπάθεια για να τα κονομήσουν. Το παιχνίδι είναι χρηματιστηριακό και κερδοσκοπικό. Εμείς φωνάζαμε ότι δεν φτάνουν  οι 17.500 ώρες πολύ νωρίς. Δεν ξέρουμε αν θα πουληθεί η ΔΕΗ αλλά έχει αξία να μην έχει πρόβλημα η Δυτική Μακεδονία, το Αμύνταιο και η Καρδιά… Εντός του Οκτώβρη θα πρέπει να κατατεθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός, να δω τι θα πουν».
Επίσης, παρά τα όσα λέει η Κομισιόν, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ διατείνεται πως την παράταση ή όχι της μονάδας θα πρέπει να δώσει  ο Σταθάκης, ζητώντας να γίνει διαπραγμάτευση από τη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Επειδή η ενέργεια της χώρας δεν φτάνει, η κυβέρνηση και η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να δίνει ρεύμα, αγοράζει ρεύμα για πελάτες. Εμείς πιέζουμε να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Δόθηκε παράταση το ‘15 για 32.000 ώρες. Η κομισιόν απάντησε αρνητικά για τις ώρες, αλλά την αδειοδότηση θα τη δώσει ο Σταθάκης, όχι η κομισιόν. Για να κλείσει ο ΑΗΣ καρδιάς τον Μάιο του 19 θα πρέπει το ΥΠΕΚΑ να άρει το προηγούμενο χαρτί τον Δεκ του 15 , ότι δεν ισχύει. Αν η χώρα μας πάει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο θα εξαρτάται από τη δική μας διαπραγμάτευση. Το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να απαντήσει. Αν δεν απαντήσει θα δουλέψουμε 32.000 ώρες. Αν μας πουν ότι κλείνουμε τον Μάιο του ‘19 θα κλείσει και η τελευταία μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς».
Να σημειωθεί πως με βάση τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης στο σώμα, επίκειται και νέο ραντεβού στην Αθήνα μεταξύ Περιφερειάρχη, ΥΠΕΚΑ Γιώργο Σταθάκη, Παναγιωτάκη-ΔΕΗ και των εργαζομένων, προκειμένου να μεταφερθεί στο Υπουργείο η αντίθεση στη σχεδιαζόμενη παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς.

Αρχειοθήκη ιστολογίου