Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΗ: Ιδού πως το ρεύμα από τα NOME πάει στις εξαγωγές

Χάρης Αποσπόρης
Την αναθεώρηση και ριζική μεταρρύθμιση του μηχανισμού ΝΟΜΕ ζητά η ΔΕΗ από τη ΡΑΕ.
Όπως επισημαίνει η επιχείρηση στα πλαίσια της σχετικής διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε επί των προτάσεων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ο μηχανισμός αποκλίνει των στόχων του σε συνεχή βάση και αυξάνεται αντί να μειώνεται το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς, παρέχοντας λανθασμένα σήματα στην εγχώρια αγορά.
Παράλληλα, η ΔΕΗ σημειώνει ότι στις υπό διαβούλευση τροποποιήσεις του κώδικα, η ΡΑΕ εξαιρεί τις ήδη δημοπρατηθείσες ποσότητες 9,8 τεραβατωρών, παρατείνει αδικαιολόγητα την ανεξέλεγκτη χρήση των προθεσμιακών προϊόντων για εξαγωγές και καθιστά το μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών άνευ ουσιαστικής χρησιμότητας.
Κατά συνέπεια και σύμφωνα με τη ρυθμιστικά οριζόμενη συνολική ποσότητα των προθεσμιακών προϊόντων που θα διατίθεται στην αγορά το 2019, η ΔΕΗ προβλέπει ότι το ποσοστό που απομένει να υπόκειται σε έλεγχο δεν εξασφαλίζει την αύξηση του μεριδίου των εναλλακτικών προμηθευτών.
Για να επαληθεύσει τους παραπάνω ισχυρισμούς, η ΔΕΗ παρέθεσε στα πλαίσια της διαβούλευσης σειρά από στοιχεία:
•    Έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη χρήση προϊόντων ΝΟΜΕ για εξαγωγές σε ποσοστό που κυμάνθηκε από 24 - 48% το Σεπτέμβριο. 
•    Το ποσοστό των προϊόντων ΝΟΜΕ ως προς τη συνολική ζήτηση ανά μήνα είναι της τάξεως του 30%, ενώ σε μήνες χαμηλής ζήτησης φθάνει το 37%. Η σύγκριση αυτού του ποσοστού με το μερίδιο των προμηθευτών στη χονδρεμπορική αγορά (περίπου 20%) δίνει διαφορά της τάξης των 500 GWh σε μηνιαία βάση, ποσότητα που εξάγεται.
•    Παρά το γεγονός ότι αυξάνεται η ποσότητα των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας η αύξηση του μεριδίου των εναλλακτικών προμηθευτών είναι της τάξης του 0,41% ανά μήνα, ενώ θα έπρεπε να είναι της τάξης του 1,24%.
•    Καταγράφεται από την ίδια τη ΡΑΕ συστηματική μεταπώληση σημαντικών  ποσοτήτων ηλεκτρισμού στη δευτερογενή αγορά με σκοπό την εξαγωγή τους.
•    Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποσότητα των προϊόντων ΝΟΜΕ που δεν διατέθηκε στην εγχώρια αγορά το οκτάμηνο του 2018 ανέρχεται σε 1,8 TWh. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 23,6% των ποσοτήτων ΝΟΜΕ και στο 67% τ
ου συνόλου των εξαγωγών της χώρας το οκτάμηνο του 2018.
•    Εφόσον τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, το τελευταίο τετράμηνο του 2018 θα διατεθούν για εξαγωγές 1,8 TWh. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 34,6% της συνολικής χρήσης των προϊόντων ΝΟΜΕ.  


 https://energypress.gr/news/dei-idoy-pos-reyma-apo-ta-nome-paei-stis-exagoges-horis-hrisimotita-o-mihanismos-eleghoy

Αρχειοθήκη ιστολογίου