Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

"Μαζί με τα ξερά μην καούν και τα χλωρά", προειδοποιεί η ενεργειακή βιομηχανία για την οδηγία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων

Έντονη κριτική φέρεται να ασκεί η ενεργειακή βιομηχανία για την νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την προστασία δεδομένων, σε ανοικτή επιστολή της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία λαμβάνει υπόψη της μόνο τα cookies από ιστοσελίδες και εφαρμογές αλλά αγνοεί την ενεργειακή βιομηχανία, καθώς οι επιχειρήσεις διαχείρισης έξυπνης ενέργειας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές εάν η ΕΕ τους εμποδίσει να επεξεργάζονται δεδομένα από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, γεννήτριες και μπαταρίες, όπως υποστηρίζουν.

Στην εν λόγω επιστολή, η οποία υπογράφεται από μια συμμαχία ευρωπαϊκών εμπορικών ενώσεων συμπεριλαμβανομένου τις Eurelectric, smartEn, SolarPower Europe, EHPA και την βιομηχανία μετρήσεων ESMIG, θίγεται το θέμα σχετικά με τον υπό διαμόρωση ευρωπαϊκό κανονισμό για την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο και την προστασία προσωπικών δεδομένων. 
Ανάμεσα σε άλλα θέματα, η συμμαχία τονίζει πως “σχεδόν όλα τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα στον τομέα της ενέργειας βασίζονται στην επεξεργασία δεδομένων κατανάλωσης, συνθηκών και μετρήσεων που συλλέγονται από μια μεγάλη ποικιλία συσκευών μέτρησης”.
Δίχως να αντιλέγουν και να διαφωνούν με την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο οι ενεργειακές εμπορικές ενώσεις επισημαίνουν ότι η συλλογή δεδομένων και η επεξεργασία από τον ενεργειακό τομέα δεν πρέπει να συγχέεται με την προστασία δεδομένων μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών εφαρμογών.
Μάλιστα, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους πως η γλώσσα του εν λόγω νομοσχεδίου ενδέχεται να προκαλέσει ευρύτερες συνέπειες στον ενεργειακό τομέα, γεγονός που βιομηχανία και πολιτικοί πρέπει να εξετάσουν πιο προσεκτικά, όπως μεταδίδει σχετικό άρθρο του pv-magazine.
Καταλήγοντας στην επιστολή αναφέρουν πως “Εν ολίγοις, αν και αναγνωρίζουμε την σημασία του ηλεκτρονικού απορρήτου, αυτό δεν πρέπει να παρεμποδίζει τις καινοτόμες λύσεις που είναι κρίσιμες για τη ενεργειακή μετάβαση, ιδιαίτερα όταν αφορά επιχειρηματικά δεδομένα σε αντίθεση με τα προσωπικά δεδομένα. Σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, απαιτούνται ορισμένες εξαιρέσεις προκείμενου να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων (ενεργειακές εταιρείες) προς τους πελάτες τους”.
Η ελληνική εκδοχή του προβλήματος
Να θυμίσουμε όπως κατέγραφε παλαιότερο ρεπορτάζ του energypress για την ελληνική αγορά πως κάποιοι από τους εναλλακτικούς προμηθευτές έχουν ήδη δεχθεί μηνύσεις από καταναλωτές για παραβίαση του Κανονισμού και χρήση των προσωπικών στοιχείων τους χωρίς έγκριση. Τα νομικά τμήματα των εταιρειών ασχολούνται πλέον συστηματικά με το θέμα εκτιμώντας ότι το πρόβλημα θα το συναντούν μπροστά τους όλο και συχνότερα.

 https://energypress.gr/news/mazi-me-ta-xera-min-kaoyn-kai-ta-hlora-proeidopoiei-i-energeiaki-viomihania-gia-tin-odigia-peri

Αρχειοθήκη ιστολογίου