Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Προτάσεις σοκ από τη ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια της βιομηχανίας - Κατάργηση εκπτώσεων, αύξηση 10% και τιμολόγηση από την ΟΤΣ

Χρήστος Στεφάνου
Μόλις μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου βιομηχανίας ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ενεργειακό των ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας, έφτασε στα χέρια πελατών της ΔΕΗ πρόταση για τα νέα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης για το 2019. Και το περιεχόμενό της προξενεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις ήδη τεταμένες, λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης για τα τιμολόγια, σχέσεις με τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας Σ. Πιτσιόρλας, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία να καταθέσει εντός 15 ημερών πρόταση που θα λύνει το ζήτημα του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία.
 
Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή, προτού καν εκδηλωθεί βρίσκεται αντιμέτωπη με τα νέα προβλήματα που προκαλούν οι εισηγήσεις που επεξεργάζεται η διεύθυνση εμπορίας της ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια της υψηλής τάσης για το 2019 και οι οποίες περιλαμβάνουν προτάσεις όπως η τιμολόγηση της ΥΤ με την Οριακή Τιμή του Συστήματος.
Άλλες προτάσεις που έχουν περιέλθει ατύπως σε γνώση της βιομηχανίας περιλαμβάνουν κατάργηση των εκπτώσεων και αυξήσεις της τάξης του 10% που αθροιζόμενες θα επιβαρύνουν κατά 30% το τρέχον κόστος ενέργειας της ΥΤ.
Οι συγκεκριμένες εισηγήσεις ξύπνησαν μνήμες της περίφημης επιστολής που είχε στείλει το 2012 η ΔΕΗ, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία θα ωφεληθεί εάν σταματήσουν να λειτουργούν όλοι ή μέρος των πελατών υψηλής τάσης.
"Ας ελπίσουμε ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος “ σχολίασε σχετικά εκπρόσωπος της ενεργοβόρου βιομηχανίας υπενθυμίζοντας την επίμαχη κυνική  μελέτη της Διεύθυνσης Διαχείρισης  ενέργειας της ΔΕΗ  στις 28 Μαρτίου  του 2012, που υπεβλήθη προς τον τότε υπουργό ενέργειας και ισχυριζόταν ότι  "...... σε περίπτωση διακοπής μέρους ή όλων των πελατών ΥΤ, περιορίζονται οι ζημίες της ΔΕΗ από τους πελάτες αυτούς , ενώ παράλληλα μειώνεται το κόστος από αγορές ενέργειας στην χονδρεμπορική σε ακριβές τιμές". 
Η ίδια πηγή της βιομηχανίας διατυπώνει την εκτίμηση ότι “φαίνεται πως κάποιοι ανεύθυνοι στη ΔΕΗ  υπονομεύουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης αλλά και την προσπάθεια αύξησης της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας. Τέτοιες προτάσεις θα οδηγήσουν στο άμεσο κλείσιμο των ενεργοβόρων βιομηχανιών”. 
“Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν όλα αυτά είναι σε γνώση του προέδρου της ΔΕΗ” καταλήγει η ίδια πηγή της βιομηχανίας. 


 https://energypress.gr/news/protaseis-sok-apo-ti-dei-gia-ta-nea-timologia-tis-viomihanias-katargisi-ekptoseon-ayxisi-10-kai

Αρχειοθήκη ιστολογίου