Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

McKinsey: "Κλειδί" για τη ΔΕΗ η είσπραξη των 400 εκατ που χρωστούν Λάρκο, ELFE, Χαλυβουργία Ελλάδος, Χαλυβουργική


Μακράν ο μεγαλύτερος οφειλέτης της εταιρίας είναι η ΛΑΡΚΟ με χρέη ύψους 285 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω
Αναφορά σε τρεις «στρατηγικούς κακοπληρωτές» της ΔΕΗ στην κατηγορία των βιομηχανικών πελατών, παράλληλα με τον... συνήθη ύποπτο ΛΑΡΚΟ, κάνει σύμφωνα με πληροφορίες το επιχειρησιακό πλάνο της McKinsey.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλάνο επισημαίνεται πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την επιχείρηση η ανάκτηση του συνόλου ή έστω μέρους των οφειλόμενων ποσών, προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια να βελτιώσει τη ρευστότητά της.
Οι εν λόγω εταιρείες είναι η ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων), η Χαλυβουργία Ελλάδος (Μάνεσης) και η Χαλυβουργική (Αγγελόπουλος).


Οι τρεις βιομηχανίες χρωστούν ένα ποσό που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, το ύψος του οποίου όπως είναι φυσικό δικαιολογεί την προειδοποίηση της McKinsey, με την ELFE να χρωστά τα περισότερα.
Οι συγκεκριμένοι βιομηχανικοί πελάτες είτε αποπληρώνουν μέρος των υποχρεώσεών τους, είτε κατά καιρούς τις αφήνουν εντελώς ανεξόφλητες.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι πως συσσωρεύουν χρέη τα οποία ακολουθούν αδιάπτωτη ανοδική πορεία.
Αναφορά στο «μέτωπο» των χρεών από βιομηχανικούς πελάτες κάνει η ίδια η ΔΕΗ στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2018, που εξέδωσε πρόσφατα, σημειώνοντας ότι καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης δεν εξοφλούν εξ ολοκλήρου τους λογαριασμούς  του ρεύματος, ισχυριζόμενοι κυρίως έλλειψη ρευστότητας λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Τραβούν την ανηφόρα τα χρέη της ΛΑΡΚΟ

Στην ίδια ενότητα των αποτελεσμάτων, όπως είναι φυσικό, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη ΛΑΡΚΟ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ, «γράφοντας» χρέη που στα τέλη Ιουνίου του 2018 ανέρχονταν σε 285 εκατ. ευρώ.
Ένα ποσό που η έως τώρα στάση της βιομηχανίας δείχνει πως μπορεί κάλλιστα να αυξηθεί, με δεδομένο πως έναντι των 50 εκατ. ευρώ που έπρεπε να καταβάλει έως τα μέσα Μαΐου 2018, ως εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων όπως της ζητούσε η ΔΕΗ με εξώδικο που της επέδωσε, κατέβαλε μόλις 15 εκατομμύρια.
Εάν δεν τελεσφορήσει η ανάκτηση των οφειλών από τους παραπάνω βιομηχανικούς πελάτες, τότε είναι προδιαγεγραμμένο πως η ΔΕΗ θα προσπαθήσει να μετακυλίσει μέρος αυτού του βάρους στη συνεπή βιομηχανία.
Και αυτό τη στιγμή που η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντική προϋπόθεση, ώστε ο βιομηχανικός τομέας να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να ανακοινώσει δέσμη προτάσεων για τη μείωση του εν λόγω κόστους.
Εξάλλου, τη στιγμή που εξακολουθεί να «γράφει» χρέη από συγκεκριμένες βιομηχανίες, η ΔΕΗ αρνείται να υπογράψει την παράταση της ισχύος έως και το 2020 των συμβολαίων προμήθειας ρεύματος στην υψηλή τάση και στα τιμολόγια ΒΜ2 της μέσης τάσης.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου