Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Σταθάκης: Κατά τη γνώμη μου δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

"Η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει τον Μάρτιο από ότι δείχνουν οι ενδείξεις. Τον Μάρτιο θα ληφθούν οι αποφάσεις, οι θέσεις των δύο πλευρών είναι καθαρές. Νομίζω η κυβέρνηση τότε θα αποφασίσει πως θα προχωρήσει στη συνέχεια" δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
"Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται, γίνονται με βάση την αναπτυξιακή στρατηγική, και νομίζω ότι το θετικά μήνυμα είναι ότι η οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί δημοσιονομικά και έχει ισχυρές τάσεις ανάκαμψης" ανέφερε.

"Όλα τα μεγάλα έργα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Το Ελληνικό έχει έναν χρονικό ορίζοντα μέχρι τα Χριστούγεννα, είναι διαδικαστικά τα θέματα, έχουν ξεπεραστεί οι σκόπελοι, είναι όλα ξεκάθαρα. Τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμη η εκκίνηση αυτού του μεγάλου έργου" συμπλήρωσε.
"Τα εμβληματικά έργα όπως είναι ο αγωγός ΤΑP, είναι στο 99%, ολοκληρώνονται. Έκλεισε ο διαγωνισμός διασύνδεσης Πελοποννήσου - Κρήτης και η δεύτερη φάση των Κυκλάδων, έχουμε μεγάλες επενδύσεις στην Ενέργεια οι οποίες θα συνεχιστούν" τόνισε.

"Η ΝΔ έχει γίνει εμμονική με την καταστροφολογία, δεν κατέρρευσε η οικονομία, δεν κατέρρευσαν οι τράπεζες, τώρα θεωρεί ότι θα καταρρεύσει η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ προσαρμόζεται με πολύ μεγάλες αλλαγές σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο" δήλωσε.

Ερωτηθείς αν αναμένονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ είπε "κατά τη γνώμη μου όχι, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα μέτρα που πάρθηκαν για την ενίσχυση της ρευστότητάς της διευκολύνουν στο να μην υπάρξουν αυξήσεις".

Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm 97,8» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.  
Σε ερώτηση για την ελληνική οικονομία, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε πορεία σταθερής τροχιάς ανάκαμψης, κι αυτό θα αποτυπωθεί στα οριστικά μεγέθη του 2018. «Όλη η κυβέρνηση εργάζεται με βάση την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας και οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Το θετικό μήνυμα είναι ότι πλέον η οικονομία έχει, όχι μόνο σταθεροποιηθεί δημοσιονομικά, αλλά και ισχυρές τάσεις ανάκαμψης σε θέματα ρυθμού ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας. Βήμα - βήμα, ο χρόνος θα φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα που όλοι επιδιώκουμε».
Ο Υπουργός επισήμανε ότι στον τομέα της ενέργειας γίνονται πολύ μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν, προσθέτοντας ότι «όλα τα μεγάλα έργα έχουν πάρει τον δρόμο τους». Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στα εμβληματικά έργα της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), που έχει ολοκληρωθεί κατά 99%, του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, του μεγαλύτερου στα Βαλκάνια, που εγκαινιάζεται τον επόμενο μήνα, καθώς και στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης και τη β΄ φάση των Κυκλάδων. «Παράλληλα», συνέχισε ο κ. Σταθάκης, «ο ενεργειακός τομέας έχει μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, όπως είναι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Και οι τρεις αυτές αποκρατικοποιήσεις είναι σε εξέλιξη και μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα θα αλλάξει ριζικά με την εισαγωγή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα μέσα του 2019». Σε ερώτηση για το έργο στο Ελληνικό, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι έχουν ξεπεραστεί όλοι οι σκόπελοι και, πλέον, επιλύονται τα τελευταία διαδικαστικά θέματα. «Τα Χριστούγεννα, θα είναι έτοιμη η εκκίνηση του μεγάλου αυτού του έργου» τόνισε.
Σε σχέση με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ, ο Υπουργός απάντησε: «Αστειευόμενος θα πω ότι η Ν.Δ. έχει γίνει εμμονική με την καταστροφολογία. Δεν κατέρρευσε η οικονομία, δεν κατέρρευσαν οι τράπεζες, τώρα θεωρεί ότι θα καταρρεύσει η ΔΕΗ». Πρόσθεσε ότι «η ΔΕΗ προσαρμόζεται, με πολύ μεγάλες αλλαγές, στο νέο ενεργειακό τοπίο. Επίσης, έχει περάσει όλες τις μεγάλες δύσκολες στιγμές όσον αφορά την ικανότητά της να δανείζεται και να χρηματοδοτεί τα δάνειά της. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση στηρίζει τη ρευστότητα της ΔΕΗ με συγκεκριμένα μέτρα. Σας υπενθυμίζω, ότι την περασμένη εβδομάδα καταργήσαμε τη Χρέωση Προμηθευτή και το Τέλος Λιγνίτη, δίνοντας μια επιπρόσθετη χρηματοδοτική ρευστότητα στη ΔΕΗ άνω των 200 εκατ. ευρώ».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο Υπουργός απάντησε: «Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τα μέτρα που πάρθηκαν, εξάλλου, για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ διευκολύνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει μια πανευρωπαϊκή συζήτηση, όπως ξέρετε, για τη ρήτρα των CO2 την οποία και παρακολουθούμε. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το πώς θα το χειριστούμε».
Αναφορικά με τις διαφορετικές θέσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Υπουργός σημείωσε: «Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι καθαρές. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει, τότε, πώς θα προχωρήσει στη συνέχεια».
Τέλος, σε ερώτηση για τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία και την ενίσχυση ακροδεξιών τάσεων στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «υπάρχει εμφανώς κάποια ενίσχυση αυτών των δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά, στη Γερμανία οι βασικοί ωφελημένοι είναι οι Πράσινοι, κάτι που δημιουργεί μια θετική διάσταση σ΄ αυτές τις πολιτικές ανακατατάξεις», προσθέτοντας πάντως ότι «είναι πολύ πρόωρο να αξιολογήσουμε τις γερμανικές εξελίξεις οι οποίες είναι απόλυτα κρίσιμες για όλη την Ευρώπη».


Αρχειοθήκη ιστολογίου