Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Έσπασαν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ στη δημοπρασία NOME - Στα επίπεδα των 54,74 ευρώ ανά MWh/h έκλεισε η τιμή!

Θοδωρής Παναγούλης
 Οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν σήμερα στη δημοπρασία NOME, καθώς ο ανταγωνισμός υπήρξε εντονότατος και η τιμή έκλεισε στα επίπεδα των 54, 74 ευρώ ανά MWh/h.
Είναι προφανές ότι τόσο οι αντικειμενικές συνθήκες, όσο και η απόφαση της ΡΑΕ να ισχύσουν από τις δημοπρασίες του 2019, και όχι άμεσα, οι περιορισμοί που εισηγείται το Χρηματιστήριο Ενέργειας για τις εξαγωγές ρεύματος, εκτόξευσαν τη ζήτηση και ως εκ τούτου την τιμή.
Στη δημοπρασία βγήκαν σήμερα προς πώληση συνολικά 683 MWh/h. Συγκεκριμένα, 511 MWh/h που ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένα με την ετήσια κατανομή, και 172 MWh/h που αποτελούν επιπλέον ποσότητα λόγω απόκλισης από τους στόχους στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα.

Στην προηγούμενη δημοπρασία η τιμή είχε κάνει ρεκόρ στα 48,8 ευρώ ανά MWh/h που τώρα ξεπεράστηκε κατά πολύ. Εκείνη ήταν μια τιμή μεγαλύτερη περίπου κατά 3,5 ευρώ από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί στο τέλος του 2017 στα 45,2 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη δημοπρασία η τιμή εκκίνησης ανέβηκε με απόφαση της ΡΑΕ και καθορίστηκε στα 36,34 ευρώ/MWh, έναντι της τιμής των 32,05 ευρώ/MWh που ίσχυε πριν. 
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
(upd: 13:44) Η τιμή κινείται στα επίπεδα των 54, 60 ευρώ ανά MWh/h.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
(upd: 13:24) Η τιμή κινείται στα επίπεδα των 54 ευρώ ανά MWh/h.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Έσπασε ήδη το ρεκόρ της προηγούμενης δημοπρασίας και βαδίζει ανηφορικά με πλήθος "χτυπημάτων" η σημερινή δημοπρασία NOME. Πριν λίγο η τιμή ήταν λίγο πάνω από τα 49 ευρώ ανά MWh/h.
Στη δημοπρασία βγαίνουν προς πώληση συνολικά 683 MWh/h. Συγκεκριμένα, 511 MWh/h που ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένα με την ετήσια κατανομή, και 172 MWh/h που αποτελούν επιπλέον ποσότητα λόγω απόκλισης από τους στόχους στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα.
Ας σημειωθεί ότι στην τελευταία δημοπρασία η τιμή έκανε ρεκόρ στα 48,8 ευρώ ανά MWh/h που τώρα ξεπερνιέται. Ήταν μια τιμή μεγαλύτερη περίπου κατά 3,5 ευρώ από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί στο τέλος του 2017 στα 45,2 ευρώ.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι από την προηγούμενη δημοπρασία η τιμή εκκίνησης ανέβηκε με απόφαση της ΡΑΕ και καθορίστηκε στα 36,34 ευρώ/MWh, έναντι της τιμής των 32,05 ευρώ/MWh που ίσχυε πριν.
Σημειώνεται ότι πριν τη δημοπρασία υπήρχε το θέμα του αν θα ίσχυαν τα μέτρα που εισηγήθηκε το Χρηματιστήριο Ενέργειας και τελικά η ΡΑΕ διευκρίνισε ότι θα ισχύσουν από την επόμενη δημοπρασία.
Η πρόταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι κάθε προμηθευτής δικαιούται να εξάγει ένα μικρό ποσοστό από τις ποσότητες NOME που αγοράζει. Το ποσοστό αυτό προκύπτει μηνιαία από το συνολικό μερίδιο των εξαγωγών επί των δηλώσεων φορτίου του ΗΕΠ. Εάν ο προμηθευτής ξεπεράσει το ποσοστό αυτό, γίνεται συμπληρωματική εκκαθάριση και πληρώνει το εξαγόμενο ρεύμα με την Οριακή Τιμή Συστήματος και όχι με την τιμή αγοράς από τα NOME.
Τα σενάρια που έχουν εξεταστεί δείχνουν ότι τα ποσοστά εξαγωγών προς συνολική κατανάλωση θα κυμαίνονται από 5 έως 10%. 


 https://energypress.gr/news/espasan-ola-ta-proigoymena-rekor-sti-dimoprasia-nome-sta-epipeda-ton-5474-eyro-ana-mwhh-ekleise

Αρχειοθήκη ιστολογίου