Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Παγώνουν οι τσιμινιέρες του ΑΗΣ Καρδιάς – Την παύση λειτουργίας των μονάδων ανακοινώνει ο Γιώργος Σταθάκης

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Τέλος εποχής για έναν από τους εμβληματικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το λιγνίτη, τον ΑΗΣ Καρδιάς ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει προσκαλέσει αύριο Παρασκευή σύσκεψη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και φυσικά τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη, προκειμένου να ανακοινώσει την απόφαση της μη διεκδίκησης παράτασης των ωρών λειτουργίας για τις τέσσερις μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.250 MW.

Ο συγκεκριμένος ΑΗΣ (αντίθετα από εκείνον του Αμυνταίου) δεν χωρά στον ενεργειακό σχεδιασμό που εκπονεί το υπουργείο ΠΕΝ σηματοδοτώντας ουσιαστικά και τη μετάβαση της χώρας στο νέο τοπίο της καθαρής ενέργειας. Με βάση τις εναπομείνασες ώρες λειτουργίας των μονάδων της Καρδιάς το περιθώριο τους να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με βάση την εξαίρεση που είχαν πάρει από την Ε.Ε. είναι για την «Ι» και «ΙΙ» έως το Νοέμβριο και την «ΙΙΙ» και «ΙV» μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο.
Ένα θέμα που ανακύπτει είναι το τι θα γίνει με τους 400 εργαζόμενους του σταθμού και τους περίπου 800 των ορυχείων. Οι πρώτες διαβεβαιώσεις που δίνονται έχουν να κάνουν με τη μετακίνηση του τακτικού προσωπικού των μονάδων σε άλλες όπου υπάρχουν κενά. Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους στα ορυχεία μέρος κι αυτών θα συνεχίσουν να απασχολούνται, καθώς ο λιγνίτης που εξορύσσεται θα χρησιμοποιείται για τον εφοδιασμό άλλων σταθμών παραγωγής ρεύματος.
Δεν αποκλείεται, βέβαια, η ΔΕΗ να προχωρήσει και σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για όσους είναι κοντά στη σύνταξη, όχι μόνο για το συγκεκριμένο σταθμό αλλά συνολικά για το προσωπικό στους διάφορους τομείς δραστηριότητας.
Η ηγεσία του υπουργείου και η διοίκηση της εταιρίας, όπως αποκάλυψε το energypress.gr στις 5 Οκτωβρίου, προτίθεται να διεκδικήσει την παράταση των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου ωστόσο με την παρουσίαση επενδυτικού πλάνου για την περιβαλλοντική αναβάθμιση αλλά και την από κοινού λειτουργία των μονάδων με ιδιώτη επενδυτή.  

 https://energypress.gr/news/pagonoyn-oi-tsiminieres-toy-ais-kardias-tin-paysi-leitoyrgias-ton-monadon-anakoinonei-tin

Αρχειοθήκη ιστολογίου